Ik ben niet de Indo, maar ik ben een Indo…

Geboren op 11 november 1978 in de dessa van Rotterdam, maar opgegroeid door heel Belanda, was ik omring door mijn broertje, zusjes, tallosen neefjes & nichtjes, ooms & tantes en natuur’luk door mijn moeder en mijn oma..

 

Maar ook opgegroeid met Tammy Wynette, Patsy Cline, Johnny Cash, Lynn Anderson, Kenny Rodgers, Freddy Fender, de Blue Diamonds, The Cats (de Piet Veerman versie, niet de musikal) en djangan lupah de geweldige Rudi van Dalm (sekarang nog altijd mijn held..!!)

Onder leiding van een typischen Indischen hierachie, wan ied’reen die veel ouder was sprak je aan met oom of tante, maar altijd met u en als er een feestje was, was er altijd makan(an).. en het was of geweldig gezellig of er was gedonder in de family. En soms wis je nie eens waarom die lui boos op je waren, maar dan had je het maar moeten weten of erger nog… moeten aanfoelen!!

 

Maar sudah, al dese lui en al dese situaties hebben mij van elken kant wat indisch toegestop. De één wat meer als de ander. Maar bij elkaar zoveel zelfs, dat het bij mij de overhan begon te krijgen.

 

En ik was nog kecil toen ik erachter kwam dat mijn gewoontes anders waren dan die van de doorsnee Belanda en dat ik met name die van de Hollanders raar vond. Ik bedoel, een feest is tòg pas een feest met eten, hoezo cake & koffie… en uang moet toch rollen, hoezo sparen?

 

“Vijf uur Ricky, je moet naar huis, want wij gaan zo eten..!” en als klap op de vuurpijl, hoe kèn je pantat nou schoon voelen zonder water? (Tsja, ben met de botol cebok tenslotte een beetje beken geworden)

 

Maar net als velen, ging ik mij aanpassen aan het één en mij ontwikkelen in het ander. Het één zijnde Hollan en het andere zijnde mijn Indische komaf. Inmiddels hoef ik daar kurang voor te doen, wan se sijn beiden ik. Maar sekarang, mijn Indische kant begin weer te drukken! Als de oude solo rivier tegen een hypermoderne dam. Èn je kèn het pas ègt helemaal controleren, als je het in eerste instansie folledig laat gaan.

 

En hoe leuk is het dan, om mijn ervaringen en stories van vroeger weer onder de loep te nemen en te delen met een ieder, die met mij op zoek wil gaan naar de glimlach in de traan van mijn komaf.

En je wil geloven ofniet, maar we zouden elkaar daar somaar kènnen t’genkomen.

 

(en anders gewoon in Hollan Casino.. ;- )

 

Sampai jumpa lagi!

 

 

Ricky Risolles

 

[peckplayer id=”2″ sound=”http://rickyrisolles.nl/wp-content/uploads/01-Bengawan-Solo.mp3″]

32 reacties

 1. Beste Ricky
  Als 70-jarige Soerabaja-Indo ben ik al heel lang FAN van jou. Je staat zelfs heel prominent op mijn Hyves-site. (Goddank ik ben een Indo-Boy).
  Geweldig! Moeilijk om te omschrijven voor mij, maar je doet het….geweldig.
  Dus: het enige advies is. Ga vooral door!
  groet van Pak Humphry

 2. Hallo Kerel,
  Je nieuwe site heb ik bekeken, en beluisterd. Het is goed, duidelijk en overzichtelijk.
  Zeg, zing eens ook meer voor de ouderen van die oude indo liedjes, maakt niets uit of het van voor of na de oorlog is. Het geef, volgens mijn bescheiden mening, meer variatie en veel fans zullen het beluisteren.
  Succes met alles. Liefs en groetjes van ons uit Gendringen; tante Sonja en oom  Doddy.

 3. Lieve Ricky,

  Wat een mooie site! Ik ben er supertrots op dat ik je nich ben!!!!
  Ga vooral zo door, zodat ik, maar ook mijn boys, nog vaak kunnen genieten!

  Dikke kus, Nadia

 4. Vandaag voor het eerst een youtube filmpje van jou gezien. Ik viel met mijn neus in de boter want deze ging meteen over botol cebok en die idiote belanda’s die het vies vinden hun eigen kont schoon te maken. (ahum, mijn eigen man is zelf totok)
  Je volgende filmpje over stoere indo’s leek net een passage uit mijn leven. Een dancing waar alleen maar indo’s kwamen, het knokken, alleen niet met chinezen maar met ambonezen, en ja, wij meisjes gingen de jongens verzorgen. 
  Hoop nog meer van je te zien,
  groetjes
  Jeannette (heeeeel lang geleden, in 1957, in Djakarta geboren)

 5. Ha- loh Ricky, jij ben eg grappig jij ja! Ik moes bijna kencing in mijn broek toen ik zag jouw pideo over bocol cebok. Froeger mijn vriendinnetjes ook altijd vragen: waarom jullie drinken in weecee? Tolol toch? Banyak succes ja met jouw sait. Heu euh, errug goed hoor. groetjesssssss uit Houda

 6. Kerel! We krijgen gewoon buikpijn van jou! Respect! Vooral ‘Ik ben een Indo-Boy’, super herkenbaar. ‘Epoletten’ hahaha….. Keep on going!

 7. Heb je voor het eerst gezien op de pasar malam in Den Haag. We vonden het heel leuk ook al vanwege de country muziek. We hopen nog v eel van je tge horen en zien. Succes!!
  Groetjes Margreet

 8. Ha die Ricky, vandaag hoor ik voor het eerst: God dank ik ben een indo boy. Leuk, grappig ben gelijk een fan van jou geworden. Ga zo door, zeker en vast zal ik jou volgen op FB en you tube. Mvg Sonja Dolores Rosalinda

 9. Ricky, jouw verhaal is identiek aan een ieder die uit Indonesie komt. Ik was 5 jaar toen ik met mijn blote voeten de sneeuw inliep omdat ik niet wist wat het was. Wat ik o.a. wist over Indonesie dat ik niet de tuin in mocht als alang alang niet was gemaaid vanwege de slangen.
  Ik ben heel dankbaar dat ik deze cultuur heb meegekregen, waar ik weet met respect en beleefdheid om te gaan. Mijn vader heeft aan de belanda nooit kunnen wennen aan hun mentaliteit. Kan dus ook begrijpen hoe ik me in de twee culturen moet opstellen.  Mijn partner werkt bij Patria een verzorgingshuis voor Indische mensen, waar je de sfeer kan proeven van hoe mijn ouders het hebben beleefd. Ga zo door met je programma en laat deze cultuur in onze harten voortbestaan!

  1. Dank u heer Pex,

   Dit zijn mooie woorden waar ik altijd weer weet waarom ik het blijf doen. Naast dat het mij zelf veel plezier geef, doet hij absoluut genoegen om te horen dat anderen het kunnen waarderen en er hun plezier uit kunnen halen. Zolang ik die ular berbisa in het gras kan handelen, blijf ik ermee doorgaan! Nogmaals dank voor uw reactie.
   Vriendelijke groet,

   Jaro Wolff
   Team Ricky Risolles

 10. Alles wat je hierboven hebt vermeld, is precies zoals ik het voel!! Zelf ben ik 49, toen ik twee was gingen wij naar Nederland. Inderdaad wat opvoeding en verzorging betreft vond ik het bij de Nederlanders raar. Ondanks dat de moeder van mijn vader een Friezin is zijn wij erg met de Indonesische normen en waarden opgegroeid. Mijn kinderen zeggen ook u en met twee woorden spreken en cebok en ma’af als ze langs ouderen lopen die zitten en nooit met je pantat naar iemands gezicht. Gelukkig ondank dat mijn man een Blanda is hij van binnen bruin en houdt hij van onze cultuur en heeft er respect voor. Inderdaad wat is een feest zonder eten en hapjes en dan natuurlijk altijd een gitaar en muziek van vroeger en met z’n allen meezingen. Fijn dat jij als jonge Indo er ook zo over denkt en het Indo zijn voelt. Veel Indo’s willen hun afkomt verloochenen, maar je bent wie je bent en wij mogen trots zijn dat wij Indo’s zijn. Wij wensen je heeeeeel veeeel succes met al je optredens. Groetjes Familie Zeegers-Sijogo.

 11. Alles wat je hierboven hebt vermeld, is precies zoals ik het voel!! Zelf ben ik 49, toen ik twee was gingen wij naar Nederland. Inderdaad wat opvoeding en verzorging betreft vond ik het bij de Nederlanders raar. Ondanks dat de moeder van mijn vader een Friezin is zijn wij erg met de Indonesische normen en waarden opgegroeid. Mijn kinderen zeggen ook u en met twee woorden spreken en cebok en ma’af als ze langs ouderen lopen die zitten en nooit met je pantat naar iemands gezicht. Gelukkig ondank dat mijn man een Blanda is hij van binnen bruin en houdt hij van onze cultuur en heeft er respect voor. Inderdaad wat is een feest zonder eten en hapjes en dan natuurlijk altijd een gitaar en muziek van vroeger en met z’n allen meezingen. Fijn dat jij als jonge Indo er ook zo over denkt en het Indo zijn voelt. Veel Indo’s willen hun afkomt verloochenen, maar je bent wie je bent en wij mogen trots zijn dat wij Indo’s zijn. Wij wensen je heeeeeel veeeel succes met al je optredens. Groetjes Familie Zeegers-Sijogo.

 12. Beste Ricky, tijdens het opruimen (en helpen verhuizen) bij mijn ouders heb ik wat Moessons meegekregen van mijn moeder. Om op het toilet te lezen zij ze 😉 Ik heb me kapot gelachen en herkende veel in je column. Helemaal leuk wordt het als ik enthousiast tegen mijn zoon van 15 zeg “hey, heb jij dit gelezen?” en hij antwoord “pap, ken je hem dan nog niet? hier kijk op youtube” . Dan moet je weten dat ik een 2e gen. Indo ben (geboren in Djakarta maar nooit aan mijn afkomst aandacht besteed, pa en ma zeiden altijd dat ik moest integreren) en mijn zoon dus 3e gen en nu allerlei vragen heeft die ik niet kan beantwoorden. Geen nood, ik weet nu jou columns en video’s te vinden. Ik hoop dat je in 2013 nog steeds ons wilt voorzien van jou kijk op onze wereld.

  Groeten, Roy Pesik

 13. Hallo Ricky, heb al heel wat leuke dingen, van je gepikt, ga zo door.Ik blijf er van genieten.
  Groetjes Son uit Apeldoorn.

 14. superleuk! hoewel mijn man blanda is, is hij een grote fan van de indo`s! Adoe so leuk om je te horen te sien. pas met je kennis gemaakt door middel van Moesson! Beebs uit Malang maar nu voor goed in portugal!

 15. Ricky je was geweldig bij tante Alexandra en oom Frans in Lelystad 5 juli 2015. Alleen jammer dat onze foto een beetje wazig is. Verder was het Top! Jumpol! Wesley Rodrigus p.s. ik zou het wel euk vinden om in een van nieuwe clips te figureren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *